En övning för att bygga starkare bakben

Trots att man kan tro att hundarna är starka i sina bakben då musklerna är visuellt stora så lägger de den största delen av vikten på fronten. I stora drag kan man säga att 60-70% av vikten lägger dom på framdelen, detta varierar dock beroende på hundras och individ. Det kan därför vara en bra idé att träna bakbenen för att dom ska bibehålla muskelmassan! Speciellt om du har en lite äldre hund, de har en tendens att lata sig lite när de rör sig och tappar därför mer muskelmassa bak. Fundera lite på hur dina hundar går i skogen. Mina yngre hundar hoppar och springer i blåbärsriset medans min lite äldre är sparsam med energin och håller sig till stigarna.

Hur gör man övningen? Vi vill att hunden ska lägga mer vikt på bakbenen. Därför behöver vi ett föremål ovanför marken som hunden kan sätta tassarna på. Även fast föremålet bara är lite ovanför marken får hunden lättare att flytta vikten bakåt så att bakbenen får jobba hårdare. Så ta det du har hemma! Kanske en bok? Eller varför inte en liten IKEA-pall? Om man väljer att ha något högre (som stenen jag använder på filmen) får de jobba hårdare med bakbenen. Stenen som jag använder är dessutom ojämn vilket gör att hundarna får arbeta med fronten för att hålla sig stabil när underlaget skiftar.

Hunden ska sedan gå runt föremålet med bakbenen på marken. Tänk på att gå åt båda hållen så musklerna jobbar lika mycket. Det är annars lätt att man gör mer åt det hållet som går lättare och då ökar man bara ojämnheten i musklerna. Så tänk att du ska göra så mycket som den svaga sidan orkar. Börja med ett halvt eller ett helt varv (beroende på hur svårt hunden tycker det är) åt båda hållen och vila. Gör sedan om det två gånger så det blir totalt tre gånger.

På första filmen ser ni Tolstoj som inte har gjort den här övningen förut och dessutom har dålig bakbenskontroll. Antingen kan man lära in övningen genom att vänta ut hunden och låta den komma på vad den ska göra, men jag valde den snabba och lite lata vägen istället. Eftersom att jag framförallt i detta tillfället ville att han skulle träna musklerna valde jag att visa honom vägen genom att locka med godis. Jag testade även att putta lite på honom en gång men det brydda han sig inte i.

På andra filmen ser ni Bovary. Bovary har gjort denna övningen förut och vet lite bättre vad den går ut på. Hon har tydligt en stark och svag sida. Jag börjar med hennes starka för att hon ska komma in i övningen. När vi sedan byter håll ser man att hon tycker att det är tuffare. Vi tränar mycket tävlingslydnad och där har hon stärkt vänstervarvet med alla ingångar till skillnad från höger. Hon har dessutom haft en skada som gör att hon är svagare i höger, denna jobbar vi på att stärka upp.

Berätta gärna hur det går! Upplevde ni nån skillnad åt de olika hållen? Valde ni att låta hunden själv komma på vad den skulle göra eller visade ni på något annat sätt? Lycka till med träning!

Lämna ett svar

Handsprit covid-19

Kursverksamhet & Covid-19

Kursverksamheten kommer att fortsätta under vintern men det är väldigt viktigt att vi alla hjälps åt att se till att inte sprida smittan vidare. Därför

Läs mer »
Täcken från Pomppa

Täcken från Pomppa!

Snart kommer jag att lägga första beställningen på täcken från Pomppa! Tycker du att jag ska ta in några speciella färger eller storlekar? Jag kommer

Läs mer »
På gång

På gång i webbshoppen!

Utbudet i webbshoppen håller på att byggas ut! Jag letar med omsorg efter leverantörer med produkter jag själv använder eller vill använda till mina hundar.

Läs mer »
×

Varukorg